Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ... Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων...

Μετά και από την απόπειρα δολοφονίας της συνδικαλίστριας Κ.Κούνεβα είναι σκόπιμο να ανοίξει κοινωνικός διάλογος σε σχέση με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την ελαστικοποίηση του εργατικού δικαίου.
Κι αυτό διοτι αυτή η πραγματικότητα μας αφορά όλους ως (μελλοντικούς ή και παραλληλα με τις σπουδές) εργαζόμενους αλλά και ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς τα φαινόμενα στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων απο εργολάβους όλο και πληθαίνουν και μέσα στον κοινωνικό μας χώρο, το πανεπιστήμιο...



ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Εργολαβία στα Πανεπιστήμια είναι η σύμβαση εκείνη που συνάπτεται μεταξύ του Α.Π.Θ. και ιδιωτικών εταιρειών καθαρισμού ή άλλων υπηρεσιών. Με αυτή τη σύμβαση το Πανεπιστήμιο αναθέτει στην εργολαβική εταιρεία την παροχή και οργάνωση ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικών πόρων για την κάλυψη ορισμένων λειτουργικών αναγκών του.



Μέσα από την παραχώρηση εργολαβιών δημιουργούνται σχέσεις, οι οποίες για συστηματικούς λόγους θα αναλυθούν σε δύο σκέλη.



Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με τη σχέση μεταξύ του Πανεπιστημίου και των εταιρειών εργολαβίας.
To Α.Π.Θ. στην περίπτωση των εργολαβιών, προκηρύσσει διαγωνισμό που απευθύνεται προς εταιρείες χ. καθαρισμού (όπως η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ και η ΑΣΠΙΣ) και δέχεται προσφορές από αυτές, για να καλυφθούν οι εν λόγω ανάγκες. (Στον τομέα του καθαρισμού τέτοιοι διαγωνισμοί λαμβάνουν χώρα αρκετά συχνά, ανά λίγα μόλις χρόνια.)
Από αυτές τις προσφορές το Πανεπιστήμιο οφείλει να επιλέξει την πιο συμφέρουσα γι’ αυτό – κάτι που στην πράξη συχνά δε συμβαίνει (ευνοούνται οι εταιρείες που είναι φιλικά προσκείμενες στο κυβερνών κόμμα, πραγματοποιούνται συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με μίζες κλπ). Εξάλλου, τέτοιου είδους διαγωνισμοί πολλές φορές έχουν καταγγελθεί για παρατυπίες, ενώ συχνά δεν τηρούνται τα κατώτατα όρια προσφορών από μεριάς των επιχειρήσεων – με αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους στους εργαζομένους.
Το Πανεπιστήμιο επιλέγει τη λύση των εργολαβιών για πολλούς λόγους – κυρίως γιατί αποφεύγονται η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες προσλήψεων, ασφάλισης κλπ αλλά και οι ευθύνες σε σχέση με το καθεστώς εργασίας των υπαλληλων.
Ύστερα από την επιλογή μιας από τις προσφορές, το Α.Π.Θ. συνάπτει σύμβαση παραχώρησης με την εταιρεία της οποίας η προσφορά επιλέχθηκε.



Το δεύτερο σκέλος των νομικών σχέσεων που προκύπτουν από το εργολαβικό καθεστώς, εμπερικλείει τους εργαζόμενους και την εκάστοτε ιδιωτική εταιρεία.
Κύριο χαρακτηριστικό των συμβάσεων που συνάπτονται από τα δύο αυτά μέρη είναι αναμφισβήτητα ο ορισμένος χρόνος εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου).



Οι εργαζόμενοι δηλαδή, δεν είναι μόνιμοι, αλλά η σύμβαση τους λήγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αγωνιούν για το αν ο εργοδότης-εργολάβος θα τους την ανανεώσει ή όχι…
Παρατηρείται λοιπόν μια ευελιξία και ελαστικοποίηση στις σχέσεις εργαζόμενου – εργοδότη, χαρακτηριστικά της μετάβασης από το παραδοσιακό εργατικό δίκαιο, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η μονιμότητα και μια τάση προστασίας του μισθωτού μέσα από διατάξεις που περιορίζουν την εργοδοτική εξουσία, στο «ελαστικό» εργατικό δίκαιο, το οποίο αμβλύνει αισθητά την προστασία αυτή προς όφελος των εργοδοτών.



Με την ελαστικοποιηση του εργατικού δικαίου ο νόμος, ακολουθώντας μια γενικευμένη τάση φιλελευθεροποίησης και αποσυνδικαλιστικοποιησης των εργασιακών και όχι μόνο σχέσεων δίνει στον εργοδότη την ευχέρεια να παραμερίζει προστατευτικές διατάξεις του παραδοσιακού εργατικού κυρίως για τον χρόνο εργασίας και το καθεστώς των απολύσεων.
Συχνό είναι και το φαινόμενο κάτω από τις εργοδοτικές πιέσεις πολλοί εργαζόμενοι να εξαιρούν τους εαυτούς τους από κάποιες προστατευτικές διατάξεις ή και να παραιτούνται από δικαιώματα που έχουν κερδίσει μέσα από απεργίες και διαπραγματεύσεις τα σωματεία τους.
Και έτσι ενώ οι συλλογικές συμβάσεις έχουν ισχύ νόμου και ρυθμίζουν τα βασικότερα σημεία της σχέσης εργασίας πάντα προνομιακά για τον εργαζόμενο, δεν μπορούν δηλαδή να προβλέπουν τίποτα δυσμενέστερο από αυτά που προβλέπει γενικά ο νόμος, οι ατομικές αυτές ελαστικές συμβάσεις παρακάμπτουν αυτό το σκόπελο οδηγώντας τους εργαζομένους σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης και ανασφάλειας με τις ευλογίες του εργατικού δικαίου.
Έχουμε έτσι ένα εργατικό δίκαιο που αντί να προστατεύει τον αδύναμο, προστατεύει τον δυνατό, παίρνοντας πίσω πολλά από τα κεκτημένα του εργατικού κινήματος.

Τα φαινόμενα αυτά είναι παρά πολύ συχνά στους εργαζόμενους των εταιρειών εργολαβίας καθώς είναι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ανειδίκευτοι μετανάστες – ομάδες που ως γνωστόν είναι από τις πιο ευάλωτες και γίνονται ακόμη πιο εύκολα έρμαιο στα χέρια των εργοδοτών. Σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να διαπραγματευτούν τις συμβάσεις, το περιεχόμενο των οποίων συχνά ούτε καν γνωρίζουν. Σπάνια οργανώνονται σε συνδικάτα, επομένως δεν μπορούν να δράσουν ή να διεκδικήσουν συλλογικά. Μένουν έτσι έκθετοι απέναντι στον εργοδότη, και συχνά σε ένα κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται με απειλές, παρενοχλήσεις και συνεχείς μετακινήσεις, οι οποίες έχουν συνήθως μορφή τιμωρίας.


Το καθεστώς των εργολαβιών έχει τεθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, και της ανάγκης για νέες μορφές εργασίας που ήρθαν να θεσμοθετηθούν από μια σειρά νομοθετημάτων –κυρίως μετά το 2000 – που αφορούν τη μερική απασχόληση, τις εταιρείες μεσιτείας (π.χ. Adecco), τις εργολαβίες κ.ά. Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την επικράτηση του ατομικισμού στις ζωές μας.




ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΣΤΟ Α.Π.Θ.



ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Α.Π.Θ.



ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΟΝΙΜΗΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
(Το παραπανω κείμενο γραφτηκε και διανεμηθηκε στο πλαισιο της πρωτοβουλιας για την κοινη δραση εναντια στις εργολαβιες στο ΑΠΘ)

3 σχόλια:

Kefalas είπε...

Έχετε υπόψη σας ότι με αυτό τον τρόπο όλες οι αλλοδαπές καθαρίστριες θα μείνουν άνεργες;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_08/04/2009_310290

Ανεξάρτητοι ΦΟΙτητές ΝΟμικής είπε...

@ Kefalas:

Χαιρετούμε!

Καθότι και φοιτητές/τριες νομικής, σε διαβεβαιώνουμε πως δεν ισχύει. :)

Παρότι ο αρθρογράφος του συνδέσμου στην Καθημερινή όπου μας παραπέμπεις δεν αναφέρει τη νομική βάση της φράσης του: "Η μονιμοποίηση μεταναστριών σε ΝΠΔΔ δεν επιτρέπεται!", υποθέτουμε πως αναφέρεται, όπως και άλλοι πριν από εκείνον, στο άρθρο 4 παράγραφος 4 του Συντάγματος. Εκεί ορίζεται πως "Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους".


Όντως λοιπόν δεν μπορούν να είναι δημόσιοι λειτουργοί όσοι δεν είναι Έλληνες πολίτες. Η διάταξη ωστόσο αναφέρεται, όπως έχουν αποσαφηνίσει με πάγια νομολογία τους τα ελληνικά δικαστήρια, σε θέσεις που ενέχουν άσκηση δημόσιας εξουσίας. Προφανώς λοιπόν όχι σε θέσεις απασχόλησης σχετικά με τον καθαρισμό των κτιρίων.

Οι μετανάστριες καθαρίστριες μια χαρά μπορούν να μονιμοποιηθούν, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση.
Και η διαμόρφωσή της εξαρτάται από τις κοινωνικές συγκρούσεις, εξαρτάται (και) από την πίεση που θα ασκήσουμε όλοι εμείς.

Χαρακτηριστικά λοιπόν σε παραπέμπουμε κι εμείς με τη σειρά μας στις δεσμεύσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ. μετά την πίεση που ασκήθηκε από την κατάληψη της πρυτανείας απο την "Πρωτοβουλία για την κοινή δράση ενάντια στις εργολαβίες στο Α.Π.Θ.":
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=37556&ref=search

Kefalas είπε...

Χαιρετώ και εγώ!

Όμολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια απάντηση, αλλά μένω εντυπωσιασμένος θετικά. Παρ΄όλα αυτά νομίζω ότι στην ουσία του δεν παύει να ισχύει αυτό που ισχυρίστηκα και θα εξηγήσω γιατί.

Πρώτον υπάρχει το νομικό θέμα που αναγνωρίζεται ακόμα και στο link στο οποίο με παραπέμπετε. Ασφαλώς αν γίνουν όλα αυτά τα οποία αναφέρει το άρθρο, αν υπάρξει δηλαδή ειδική νομική πρωτοβουλία, τότε ναι αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Παραμένει όμως ένα θέμα καθόλου απλό και η προσωπική μου άποψη είναι ότι στο τέλος δε θα λυθεί καθόλου αυτό το θέμα και κανείς δε θα φωνάξει και τόσο πολύ.

Δεύτερον πέρα από το νομικό θέμα υπάρχει υπάρχει και το οικονομικό θέμα. Δεν πρέπει κατά την άποψη μου κανείς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Όλοι αφηρημένα θέλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους, το θέμα όμως είναι ποιες συνθήκες μπορεί να εξασφαλίσει η οικονομία για αυτούς. Η παρέμβαση στην οικονομία για την εξασφάλιση κάποιων συγκεκριμένων συνθηκών εργασίας ενδεχομένως να είναι ευεργετική κάποιες φορές, αλλά πάντοτε κρύβει κινδύνους και ασφαλώς σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να εξασφαλίσει το επιδιωκώμενο αποτέλεσμα. Τι εννοώ;
Τα πάντα στην οικονομία είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Οι συνθήκες εργασίας μέχρι τώρα στις εργολαβικές εταιρίες ήταν πάρα πολύ χαμηλές. Αυτό συμβαίνει, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργασίας με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή της εργασίας(στην τιμή συμπεριλαμβάνω όλα όσα προκαλούν κόστος στην εταιρία). Η χαμηλή τιμή της εργασίας (μικρός μισθός, και κακές συνθήκες εργασίας) μειώνει με τη σειρά της τη ζήτηση σε αυτές τις θέσεις μόνο σε εκείνες τις εργαζόμενες που διατίθενται να εργαστούν με τέτοιες συνθήκες, δηλαδή τις μετανάστριες. Τώρα όμως με την τεχνητή αύξηση των συνθηκών εργασίας θα αυξηθεί η ζήτηση για τη συγκέκριμενη θέση εργασίας κατά τεράστιο ποσοστό, με αποτέλεσμα πλέον να θέλουν τη θέση στην συντριπτική πλειονότητά τους ελληνίδες. Με αυτό τον τρόπο, αν δεν εξαφανιστούν τελείως οι μετανάστριες (που αυτό θα γίνει), θα μειωθούν κατά τεράστιο βαθμό οι θέσεις τους μεχρι να αποτελούν ελάχιστη μειονότητα των εργαζομένων.

Ενδεχομένως να μου ανταπαντήσετε ότι αυτό που ισχυρίζομαι είναι μονόδρομος και ότι αυτό σημαίνει ότι δε γίνεται ποτέ να παλέψουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πολλές φορές όμως είναι περίπου έτσι. Και αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που είναι ακριβώς έτσι. Στην πράξη όλες οι μετανάστριες εργαζόμενες θα χάσουν τη δουλειά τους. Και το δυστυχές είναι ότι η επόμενη δουλειά που θα αναγκαστούν να πιάσουν θα είναι γενικά ένα κλίκ χειρότερη απο αυτήν στην οποία εργάζονταν τόσο καιρό.

Συγγνώμη για τη μακρηγορία (αν και αμφιβάλλω αν αντεξε κανείς να διαβάσει όλο το σχόλιο...)