Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Για τον Μάριο Ζ.

ενημέρωση από την κίνηση http://freemariosz.wordpress.com/

"Πεμπτη 11 Μαρτίου 2010, Αθήνα. Γενική απεργία. Μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης. O 28χρονος Μάριος Ζέρβας βρίσκεται στην διαδήλωση της γενικής απεργίας, φοράει ένα σακίδιο και σε συνδυασμό με τα αντισυμβατικά ράστα μαλλιά του καθίσταται ύποπτος και συλλαμβάνεται στο σωρό σε μία ανύποπτη στιγμή. Στον έλεγχο, που έγινε τελικά στη ΓΑΔΑ, στην κατοχή του βρίσκονται σαμπουάν, σαγιονάρες, μπουρνούζι, γυαλάκια και σκουφάκι κολύμβησης, ειδή της δουλειάς του ως δάσκαλος νηπίων στο ΟΑΚΑ. Παρόλα αυτά δεν αίρονται οι ήδη έτοιμες κατηγορίες εις βάρος του. Κρατείται στη ΓΑΔΑ για να περάσει από τακτικό ανακριτή.

Δευτέρα 15 Μαρτίου. Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες η προφυλάκισή του. Συγκροτείται κατηγορητήριο με βάση μόνο την κατάθεση του αστυνομικού που τον συνέλαβε, xωρίς άλλα στοιχεία ή ευρήματα. Περιλαμβάνει κατασκευή, κατοχή και ρήψη μολότωφ, απόπειρα πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, διατάραξη κοινής ειρήνης, όλα με το επιβαρυντικό της κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου (κουκουλονόμος). Αργότερα, κατατίθενται συμπληρωματικές καταθέσεις απο δύο ακόμα αστυνομικούς, για να υποστηριχτεί ένα κατηγορητήριο, που χάσκει στο κενό.

Στο μεταξύ, μετά απο κινητοποίηση συγγενών, φίλων και γνωστών, συγκεντρώνονται δεκατρείς αυτόπτες μάρτυρες μεταξύ των οποίων και φωτογράφοι του τύπου που διαθέτουν τις φωτογραφίες τους, οι οποίες εμφανίζουν ακάλυπτο το πρόσωπο του Μάριου τη στιγμή της σύλληψης του και διαψεύδουν κραυγαλέα την κατάθεση του αστυνομικού. Η υπόθεση παραπέμπεται στον ανακριτή ο οποίος εξαντλεί πάνω του την αυστηρότητα του, εμπιστευόμενος τυφλά τις καταθέσεις των αστυνομικών. Εξετάζοντας μόνο έναν από τους μάρτυρες υπεράσπισης, αποφασίζει με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα την προφυλάκιση του Μάριου, παραβλέποντας την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου περί προφυλάκισης και τις αυστηρότερες προϋποθέσεις (προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του προσώπου για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης από τα οποία να συνάγεται κίνδυνος διάπραξης και άλλων εγκλημάτων κ.α.) προϋποθέσεις που καμία δεν συντρέχει στο πρόσωπο του Μάριου.

Στην Ευελπίδων συγγενείς, φίλοι και αλληλέγγυοι δέχονται επίθεση από διμοιρία, οι γονείς εξυβρίζονται, κάποιοι άλλοι ξυλοκοπούνται.

Τρίτη 16 Μαρτίου. Μεταφέρεται στον Κορυδαλλό και έκτοτε κρατείται στην Α’ πτέρυγα.

Τετάρτη 17 Μαρτίου. Κατατίθεται προσφυγή κατά τις απόφασης προφυλάκισης, με αίτημα να ληφθούν υπ’ οψιν οι δεκάδες μαρτυρίες και το φωτογραφικό υλικό, που αγνοήθηκαν στην διάρκεια της προανάκρισης. Μέχρι να βγει η νέα απόφαση ο Μάριος θα έχει παραμείνει στην καλύτερη για ένα μήνα έγκλειστος. Κι εμείς θα είμαστε δίπλα του, όπως και όλος ο κόσμος που έχει κινητοποιηθεί πανελλαδικά.

Να ανασύρουμε την υπόθεσή του από την αφάνεια (εκεί που θάβεται η πλειονότητα αντίστοιχων περιπτώσεων), να αποκαλύψουμε την διπλή αυθαιρεσία: Των αστυνομικών αφενός, που θα επιληφθούν με ζήλο αν χρειαστεί για την πειθάρχισή του, για τους οποίους η παρουσία και μόνο ενός νέου σε πορεία τον καθιστά ένοχο παραβατικών προθέσεων. Και αφετέρου, της ανακριτικής διαδικασίας, που με τη σειρά της -αγνοώντας το προηγούμενο της ζαρντινιέρας, την υπόθεση με τα πράσινα παπούτσια, του φοιτητή με τις πιτζάμες- επιδυκνείει τυφλή εμπιστοσύνη στις κατηγορίες και χαρίζει ελαφρά την καρδία μέρες ή μήνες προφυλάκισης λες και πρόκειται για στραγάλια."
15 Απριλίου - πανελλαδική μέρα δράσης
πορεία στις 19:00 στην Καμάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: